PVV roept gemeente op tot realisme - Zoetermeers afvalbeleid is ondoordacht
In maart 2020 greep het corona-virus snel om zich heen. Het kabinet besloot tot een zogenaamde ''intelligente'' lockdown. Kantoren bleven leeg, mensen bleven thuis. Het nieuwe thuiswerken werd de standaard die nog maanden zou duren, zo weten we nu, met alle effecten van dien...
Ook in Zoetermeer kregen we te maken met maatregelen, echter waren deze niet altijd doordacht. Zo besloot in maart, de wethouder Milieu, om het zelfbrengdepot voor grofvuil tot nader order te sluiten. Doordat vele mensen nu thuis verbleven, was het drukker dan anders bij het zelfbrengdepot. Dus vond de wethouder dat het zelfbrengdepot dan maar voor lange tijd gesloten moest worden, zonder daarbij een alternatief te bieden om het vuil elders weg te brengen.
Bovendien werd ook de mogelijkheid om grofvuil te laten afhalen aan de straat tot een absoluut minimum beperkt. Alleen bij verhuizingen kon nog worden gebeld.
Vooropgesteld dat de gezondheid van medewerkers altijd belangrijk is, kun je je wel afvragen of dit nu zo’n verstandig besluit was. De noodzaak tot het wegbrengen van afval verdwijnt niet, waardoor je in feite een probleem van ophopend afval creëert. En wat gebeurt er als mensen hun afval niet kwijt kunnen via de daartoe bestemde wegen? Dan zoeken zij zelf naar mogelijkheden om van hun troep af te komen. In dit geval waren dit de plaatsen die normaliter zijn bestemd voor het inzamelen van papier, plastic, textiel en glas, en soms zelfs in de natuur.
Nu komen we hier wel vaker emmers, meubelstukken, metaal, grote stukken glas en ander materiaal tegen op plekken waar dat niet thuishoort, maar dit keer was het aantal dumpingen zeer fors gestegen. Ongewenst en zeer gevaarlijk!
Na dit te hebben geconstateerd heeft de PVV Zoetermeer direct vragen gesteld aan het college en opgeroepen tot wederopening van het zelfbrengdepot. Volgens ons is het namelijk goed mogelijk om een regeling in het leven te roepen welke geen gevaar oplevert voor de medewerkers, terwijl Zoetermeerders toch gewoon hun afval kunnen wegbrengen naar het zelfbrengdepot.
Uiteindelijk kwam er enige versoepeling, maar nu moest er een afspraak worden gemaakt om je vuil te kunnen lozen bij het afvaldepot. Een echt vrije keuze voor tijdstip werd niet geboden, waardoor mensen alsnog besloten om hun vuil op een andere locatie te dumpen. Het probleem werd derhalve maar mondjesmaat opgelost. Het college gebruikte de crisis tegelijkertijd om af te dwingen dat inwoners voortaan altijd een afspraak moeten maken, ook na de corona-crisis. Je kan dus niet meer zomaar terecht.
Wederom heeft de PVV Zoetermeer daarop gereageerd en het college nogmaals opgeroepen tot een beter en flexibeler beleid.
Inmiddels zijn we zo ver dat er enigzins versoepelde maatregelen zijn, maar dat er een nieuw probleem wordt gecreëerd door het college. De grijze bakken met afval wil men nu nog maar eenmaal per maand komen legen in plaats van tweewekelijks én het college wil de Zoetermeerders laten betalen voor het afval. Kennelijk is de milieuheffing die jaarlijks bij de gemeentelijke belastingen wordt geïnd niet voldoende. Dit alles in het kader van méér afvalscheiding, terwijl een groeiend aantal gemeenten stopt met gescheiden afvalinzameling. Dit omdat het volgens afvalverwerkers onder aan de streep efficiënter kan zijn om afval niet te scheiden. Zo is ook de gemeente Rotterdam er al mee gestopt.
PVV Zoetermeer maakt zich grote zorgen over de verstrekkende nadelige consequenties die de plannen van het college zouden kunnen hebben voor Zoetermeer. Wij vrezen uitpuilende bakken en nog verdere vervuiling dan nu al het geval is. Dit terwijl er tijdens de raad van 29 juni nog een door de PVV ingediende motie is aangenomen die het college oproept om afvaldumpingen tegen te gaan.
Met de ervaringen die we inmiddels hebben, kunnen we nu al met grote zekerheid vaststellen dat het door het college geplande beleid gaat leiden tot nóg meer illegale dumpingen en zwerfafval. De voorgenomen veranderingen in het afvalbeleid zien wij dan ook als een slechte zaak. De PVV Zoetermeer blijft zich inzetten voor het welzijn van de bewoners en maakt zich sterk voor een schone, leefbare en veilige stad. Overlast, stank en ziektemakers horen daar niet bij.