Zoetermeer onderzoekt hoe grofvuildepot veilig open kan, misbruik containers kost handenvol geld

Nu de wagens voor grofvuil weer rijden, onderzoekt de gemeente of het ook mogelijk is om het zelfbrengdepot weer open te stellen. Ondertussen verdwijnt er meer afval in de gewone containers, maar wordt er ook grofvuil gedumpt.

Dat laatste is LHN-voorman Hilbrand Nawijn een doorn in het oog. Hij ziet dat de gemeentelijke milieueilanden opeens ook dumpplekken zijn geworden voor groot afval. Maar deze eilanden zijn alleen bedoeld voor plastic, blik en drinkpakken, glas, papier en textiel.
 

Chaos

Zoetermeerders konden twee weken lang hun grofvuil niet kwijt, nadat de gemeente het zelfbrengdepot aan de Argonstraat sloot en de grofvuilritten werden opgeschort. Volgens de gemeente was de veiligheid van de werknemers niet te waarborgen. Bij het depot speelde mee dat zó veel mensen tegelijk hun vuil kwamen brengen, dat er een chaos ontstond.

Nadat de PVV eind vorige maand al in de pen klom en het stadsbestuur vroeg om alternatieven voor het wegbrengen van grofvuil, schrijft Nawijn nu een brief aan het gemeentebestuur. Net als de PVV wil hij dat de medewerkers van de reinigingsdienst veilig kunnen werken, maar de huidige situatie kan ook niet zo blijven, schrijft Nawijn. ‘Inwoners maken zich schuldig aan het ongecontroleerd dumpen van grofvuil met alle risico’s van dien.’

Risico's

Hij wijst op gezondheids- en veiligheidsrisico's voor medewerkers van de ophaaldienst en voor inwoners, maar ook op de irritaties die ontstaan door de overlast. Daarnaast wijst hij verantwoordelijk wethouder Jakobien Groeneveld erop dat het maken van een ophaal-afspraak helemaal niet mogelijk is via de website. Wat hem betreft gaat het depot zo snel mogelijk weer open,  ‘onder strikte voorwaarden voor de gezondheid en veiligheid’. Om dat voor elkaar te krijgen heeft hij wel ideeën: een maximum aantal auto’s dat naar binnen mag en inzet van beveiligers. 

Dat er afval wordt gedumpt merkt de gemeente ook, bevestigt een woordvoerder van wethouder Groeneveld telefonisch. ,,We zien allereerst dat de meeste Zoetermeerders best begrip hebben voor de maatregelen in deze bijzondere situatie. Dat zien we doordat inwoners meer afval in hun minicontainers of de ondergrondse containers aanbieden. Dat is de meest geëigende manier.”  De oproep om nog even geduld te hebben en niet meteen het grofvuil te bellen vindt gehoor, zegt de woordvoerder. 

BRON:
https://www.ad.nl/zoetermeer/zoetermeer-onderzoekt-hoe-grofvuildepot-veilig-open-kan-misbruik-containers-kost-handenvol-geld~a3ebbd7e/

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij sturen geregeld nieuwsbrieven om onze achterban op de hoogte te houden van nieuws & ontwikkelingen. Wilt u ook op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief door op onderstaande link te klikken.

Volg ons op...