Besluit over sluiting MAVO valt maandagavond: ‘Het is kapitaalvernietiging’

Gaat de MAVO dicht of blijft de pas één jaar oude school toch open? Die keuze wordt maandagavond gemaakt door de gemeenteraad. De voorgenomen sluiting van de MAVO Zoetermeer maakt veel emoties los.  

In de raadsvergadering van vanavond wordt een besluit genomen over de eventuele fusie tussen de Haagse stichting Lucas Onderwijs en Stichting Stedelijk Voortgezet Onderwijs Zoetermeer (SSVOZ). Onder die Zoetermeerse stichting vallen de MAVO Zoetermeer, Beroepscollege Zoetermeer VMBO, Beroepscollege Zoetermeer Praktijk en het Picasso Lyceum.

Eenmalig

De gemeenteraad stemt onder meer over een eenmalige financiële bijdrage van 2,75 miljoen en nieuwbouw voor het vmbo. Mocht de samensmelting per 1 januari 2021 doorgaan, dan verdwijnt de MAVO Zoetermeer aan de J.W. Paltelaan als zelfstandige school en gaat over naar het Picasso. De SSVOZ zit in diepe financiële problemen en stond op omvallen. Deze fusie en extra geld van de gemeente moet de scholen redden.

Daarmee gaan de scholen weer op de schop, terwijl ze eigenlijk nog maar net zijn begonnen. Twee jaar geleden maakte het toenmalig bestuur ingrijpende plannen bekend: met ingang van schooljaar 2019-2020 werd het Stedelijk College aan het Van Doornenplantsoen Beroepscollege Zoetermeer VMBO en kreeg Zoetermeer weer een losse mavo in Het Atrium aan de J.W. Paltelaan. Daarvoor moesten de vmbo-praktijkleerlingen naar het Van Doornenplantsoen als Beroepscollege Zoetermeer Praktijk.

De aangekondigde sluiting van de MAVO valt niet overal in goede aarde. Zo is de PVV Zoetermeer tegenstander en de partij stelde er al schriftelijke vragen over aan het stadsbestuur. ,,Het is kapitaalvernietiging”, vindt PVV-fractievoorzitter Jeremy Mooiman. ,,Niemand wordt daar beter van. Wij gaan er tijdens de vergadering met gestrekt been in. Waarom moet een school die het zo goed doet al na één jaar sluiten?” De MAVO startte vorig jaar september met 80 leerlingen, maar groeide sindsdien uit tot 150 leerlingen.

Ook een andere partij, Zoetermeer Vooruit, ziet het verdwijnen van de zelfstandige mavo niet zitten. De partij komt vanavond met een wijzigingsvoorstel voor de fusieplannen. Ze wil dat Lucas Onderwijs een vleugel in het pand van het Picasso Lyceum ter beschikking stelt aan de MAVO Zoetermeer zodat de school min of meer zelfstandig tot aan de zomervakantie van 2024 kan worden voortgezet. 

Fractievoorzitter Juliette Meurs: ,,Ik vind het niet uit te leggen dat vmbo-basis en -kader een gebouw voor 16 miljoen euro krijgen, Het Atrium aan de Paltelaan voor bijna één miljoen euro wordt opgeknapt, de gymzaal voor bijna 860.000 euro wordt gerenoveerd en dat er geen geld is voor de huidige leerlingen van MAVO Zoetermeer.”

Stuitend

Bij ouders was de schok begin deze maand groot toen ze te horen kregen dat een sluiting mogelijk aanstaande was. ,,Dit viel rauw op onze dak”, liet moeder Perez eerder weten tijdens de raadscommissievergadering over de scholenfusie. ,,Emoties moesten eerst verwerkt worden. Bij mijn puber, maar ook bij mij. De ouders en de gemeente krijgen amper twaalf dagen de tijd om hierover te beslissen. Ik vind het stuitend.”

,,Het is een goed teken dat ouders en leerlingen zo teleurgesteld zijn, want dat geeft aan hoe goed deze mavo het doet”, reageert een woordvoerder van Lucas Onderwijs en SSVOZ. ,,Er is een sterke onderlinge verbondenheid. Die goede elementen van de MAVO willen we meenemen naar het Picasso. Vandaag, morgen en woensdag gaan we met ouders en leerlingen in gesprek, samen met de schoolleiding van de MAVO en het Picasso.”

BRON:

https://www.ad.nl/zoetermeer/besluit-over-sluiting-mavo-valt-maandagavond-het-is-kapitaalvernietiging~aa9fe55d/

 
 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij sturen geregeld nieuwsbrieven om onze achterban op de hoogte te houden van nieuws & ontwikkelingen. Wilt u ook op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief door op onderstaande link te klikken.

Volg ons op...