PVV: ‘Bijna elke nieuwe sociale huurwoning is voor een statushouder’

Hoe gaat Zoetermeer de krapte rond de sociale huurwoningen aanpakken? De PVV maakt zich hier zorgen over. ,,Volgend jaar moeten we nóg meer statushouders opvangen.”

Van de 112 gebouwde sociale huurwoningen in de afgelopen 2,5 jaar gingen 109 woningen naar statushouders. Dat blijkt uit antwoorden van het stadsbestuur. De PVV stelde in oktober vragen aan het stadsbestuur over sociale huurwoningen. 

‘De afgelopen 2,5 jaar zijn 112 sociale huurwoningen gebouwd. In dezelfde periode zijn 109 woningen bemiddeld aan statushouders. In 2018, 2019 en de eerste helft van 2020 zijn 2553 sociale huurwoningen verhuurd door de woningcorporaties. Dat betekent dat 4,3 procent van de sociale huurwoningen aan statushouders is toegewezen’, was het antwoord.

Schandalig

,,In de afgelopen 2,5 jaar is dus 97,3 procent van de toegevoegde sociale huurwoningen naar statushouders gegaan. Slechts 3 nieuwe sociale huurwoningen waren voor onze eigen burgers zijn. Dat is toch schandalig? Daar schrikken wij echt van. We maken ons enorm zorgen, omdat de stad volgend jaar nóg meer statushouders moet opvangen. We hebben nu al moeite om hen te huisvesten”, zegt PVV-fractievoorzitter Jeremy Mooiman.

Eerder deze week stelde de VVD al vragen over de mogelijke komst van meer statushouders. Volgend jaar moet voor zo’n 27.000 statushouders woonruimte worden gezocht. Voor dit jaar moesten de gemeenten op zoek voor ‘slechts’ 12.000 statushouders. 

De wachttijd voor een sociale huurwoning in de stad is inmiddels opgelopen tot 78 maanden. ,,Dat maakt de voorrangsregeling voor statushouders zo oneerlijk.” 

Mooiman vraagt ook aan het stadsbestuur of het bereid is om met het rijk in gesprek te gaan over de plicht om statushouders aan een huis te helpen. ,,Het liefst hebben wij een stop, maar als het stadsbestuur dat niet wil, hopen we op een forse vermindering van statushouders.”

BRON:

https://www.ad.nl/zoetermeer/pvv-bijna-elke-nieuwe-sociale-huurwoning-is-voor-een-statushouder~ab052b66/

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij sturen geregeld nieuwsbrieven om onze achterban op de hoogte te houden van nieuws & ontwikkelingen. Wilt u ook op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief door op onderstaande link te klikken.

Volg ons op...