Producten op eigen terrein verkopen weer mogelijk in het Stadshart? Eindoordeel is aan de Raad

Er gloort weer hoop voor ondernemers in het Stadshart, die hun producten buiten willen neerzetten. Het uitstallingenverbod is al sinds maart onderwerp van discussie. Het ligt nu in handen van de raad.

Het plan is om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen. Hierdoor wordt het mogelijk weer toegestaan om in het Stadshart producten op eigen terrein, direct aan de gevel, te verkopen.

Onder meer Halfords wil koopwaar, in dit geval fietsen, buiten zetten. ,,Een van de verhuurders in het Stadshart is bereid om dat toe te staan, tegen de pui aan”, laat Timo Scharleman, eigenaar van Halfords weten. ,,Maar het mag pas als de raad het goedkeurt. Ik hoop dat het aanstaande maandag al wordt besproken tijdens de raadsvergadering.” Ook kapper Karl Vrolijk (Jolly Good) deed zijn beklag over het verbod. Eerder werd een ingediende motie van de PVV over dit onderwerp - die een evaluatie van het verbod eiste - aangenomen door de raad. 

Omzetverlies

Het college oordeelt dat uit onderzoek blijkt dat niet duidelijk is dat Halfords financiële schade oploopt vanwege het uitstallingenverbod. ‘Het omzetverlies kan ook het gevolg zijn van de economische crisis’, luidt het. ,,Daar ben ik het niet mee eens. Logischer kan ik het niet maken: als ik een bakfiets niet neer kan zetten en dus niet kan verkopen, heb ik omzetverlies. Hoe moet ik dat anders aantonen? Ik verkoop simpelweg minder fietsen, omdat ze niet buiten staan. Het is lariekoek dat het door de coronacrisis komt”, vindt Scharleman.

De richels voor de panden zijn in particulier eigendom. Dat neemt volgens het college echter niet weg dat zij deel uitmaken van het openbaar gebied, omdat ze niet afgebakend en vrij toegankelijk zijn. ,,Mijn voortuin is toch ook geen openbaar gebied als ik daar geen hek voor zet? Als de raad ons geen gelijk geeft, moeten we kijken of we juridische stappen gaan nemen. En als we een laag stalen hekje neerzetten, mogen onze fietsen dan wel buiten staan?”

BRON:

https://www.ad.nl/zoetermeer/producten-op-eigen-terrein-verkopen-weer-mogelijk-in-het-stadshart-eindoordeel-is-aan-de-raad~a6dafc7f/

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij sturen geregeld nieuwsbrieven om onze achterban op de hoogte te houden van nieuws & ontwikkelingen. Wilt u ook op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief door op onderstaande link te klikken.

Volg ons op...