Naast statushouders moet Zoetermeer ook Afghaanse vluchtelingen gaan huisvesten: ‘Kunnen we niet aan’

Zoetermeer moet in de laatste maanden van het jaar voor 113 statushouders huisvesting zoeken. De vraag is hoe, want de kans is groot dat ook Afghaanse vluchtelingen deze kant op komen. Voor het einde van de maand moet de gemeente een plan indienen bij het Rijk.

Uiterlijk 30 september komt de Landelijke Regietafel Migratie en Integratie bijeen om de opvang van statushouders te bespreken. In de aanloop naar deze bijeenkomst verwacht het Rijk een rapportage van de gemeente over de mogelijkheden in Zoetermeer.

Het Rijk stuurde onlangs een brief aan alle gemeenten over de opvang van asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht binnen enkele weken volledig vol te zijn en niet langer nieuwe asielzoekers te kunnen opvangen. Dit komt vooral door de toestroom van 1600 Afghaanse vluchtelingen. 

De vraag is echter hoe Zoetermeer hierbij kan helpen. De stad moet dit jaar al plek vinden voor 174 statushouders. Voor 113 van die statushouders, met verblijfsvergunning, is vanwege de krapte op de woningmarkt nog geen huisvesting gevonden. ,,Daar móét Zoetermeer gewoon een bijdrage aan leveren”, vindt Jordy Boerboom, fractievoorzitter van GroenLinks. ,,Dan krijg je automatisch de discussie of eigen inwoners niet voor moeten gaan, maar dat hoeft geen keuze te zijn. Er moet plek zijn voor eigen inwoners én statushouders. We moeten ons best doen voor stadgenoten die hard een sociale woning nodig hebben, maar elders in de wereld hebben mensen het nog slechter getroffen. Ook zij moeten een plek krijgen. Hetzelfde geldt voor de opvang van Afghaanse vluchtelingen.

‘Raar’

Mogelijk wordt vandaag bekend of Zoetermeer ook Afghaanse vluchtelingen opvang gaat bieden. ,,Wij vinden het raar dat wij dat als raad via de media moeten vernemen”, vindt VVD-fractievoorzitter Rob Duiven. ,,Het lijkt erop dat het college een besluit heeft genomen om positief te reageren op het verzoek van het Rijk en op zoek te gaan naar opvang. De VVD heeft hier veel vragen over. Daar willen wij eerst antwoorden op hebben voordat wij een standpunt innemen.”

De situatie is onhoudbaar.

Jeremy Mooiman

,,De situatie is onhoudbaar”, reageert Jeremy Mooiman van PVV Zoetermeer. ,,Laat staan als we nog meer opvang op gang brengen. Het is hoog tijd om bij het Rijk te pleiten voor een serieuze koerswijziging. Het woningtekort is immens, maar ook de verzorgingsstaat staat steeds verder onder druk. Nog meer ongecontroleerde immigratie kunnen we simpelweg niet aan. Dat wordt onbetaalbaar.”

Leegstaande panden

De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om leegstaande panden te gebruiken voor de opvang. Ook door het COA en het Rijksvastgoedbedrijf zijn locaties geïnventariseerd die met spoed gereed kunnen worden gemaakt voor tijdelijke bewoning. Of de al jaren gesloten Zoetermeerse penitentiaire inrichting een optie is, kan het Rijksvastgoedbedrijf, de eigenaar, niet bevestigen. ,,Met de lokale bestuurder kijken wij naar de mogelijkheden voor een herbestemming. Er is nog geen planning vastgesteld voor een mogelijke verkoopprocedure”, aldus een woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf.

,,Die onduidelijkheid over de gevangenis moet een keer veranderen. Het staat al te veel jaren leeg”, vindt Boerboom, die ook verder kijkt. ,,Er zijn genoeg lege grasvelden in de stad, waar toekomstige bouwplannen zijn. Kan daar niet een kleinschalig kamp met vijftig tot honderd opvangplekken gebouwd worden? Dat kan op korte termijn gerealiseerd worden. Wel op de belangrijke voorwaarde dat het COA voor die kosten opdraait. De gemeente heeft daar simpelweg geen financiële mogelijkheden voor.”

BRON:

https://www.ad.nl/zoetermeer/naast-statushouders-moet-zoetermeer-ook-afghaanse-vluchtelingen-gaan-huisvesten-kunnen-we-niet-aan~a17bf3ef/

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij sturen geregeld nieuwsbrieven om onze achterban op de hoogte te houden van nieuws & ontwikkelingen. Wilt u ook op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief door op onderstaande link te klikken.

Volg ons op...