Duizenden woningen op Bleizo komen er, maar provincie moet eerst windmolen-probleem oplossen

De nieuwe wijk Bleizo op de grens van Zoetermeer en Lansingerland loopt toch vertraging op. De provincie houdt voet bij stuk en verandert de bestemming van het bedrijventerrein voorlopig niet. Bovendien staan er op de locatie windmolens ingetekend.

Zo’n 4000 tot 6000 woningen en ruimte voor bedrijven is de toekomst van het braakliggend bedrijventerrein  naast het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer, als het aan de twee gemeenten ligt. De gemeenteraden staan achter die plannen voor de 66 hectare grond. Het gaat om een nog onbebouwde strook aan de noordzijde van de snelweg en een groot gebied ten zuiden van de snelweg, ten oosten van het NS-station tot aan de HSL-lijn. De kostbare lap grond ligt centraal in de Randstad, aan de snelweg en met aansluiting op trein, tram en bus. Bleizo ligt in Lansingerland maar is een ontwikkeling van beide gemeenten.

Windmolens

Helaas voor Zoetermeer en Lansingerland moeten ze nog even pas op de plaats maken, Provinciale Staten schaarden zich woensdag achter het provinciebestuur dat vindt dat de gemeenten eerst met beter onderbouwde plannen moeten komen. Zo staat Bleizo als locatie ingetekend voor windmolens, en wel voor 12 megawatt aan vermogen waar de rest van de Rotterdamse regio op rekent. 

De bestaande turbines net over de grens in Zoetermeer staan mogelijk ook woningbouw in de weg. Het woningbouwplan is naar de smaak van het provinciebestuur nog niet goed uitgewerkt dat zich ook afvraagt hoe de gemeenten van deze nieuwe wijk tussen bedrijventerreinen en A12 een gezonde leefomgeving maken. Bovendien: de woningen komen dan op grond die voor bedrijven is bedoeld, terwijl er al een groot tekort is aan bedrijventerreinen. 

Het leverde woensdag lange discussies op tussen de betrokken bestuurders en onder anderen Statenlid Jeremy Mooiman (PVV) die ook raadslid is in Zoetermeer. De provinciebestuurders kwamen de gemeenten toch tegemoet. Ze willen samen kijken naar andere plekken voor windmolens en de voorraad bedrijventerreinen, de provincie neemt het voortouw om afspraken te maken over de ontwikkeling van Bleizo en voor de zomer komt er helderheid over de toekomst. Mocht er in de tussentijd al een ontwikkeling zijn, dan kan die worden ingepast, beloofden de bestuurders.

We zijn niet met lege handen naar huis gegaan
- Jeremy Mooiman, Statenlid en raadslid PVV
 

Een meerderheid was het na die toezeggingen met het voorstel van het provinciebestuur eens: voorlopig blijft Bleizo bedrijfsgrond waarvoor wordt gerekend op windenergie. Een voorstel van Mooiman waarin woningbouw in ieder geval een mogelijkheid bleef, haalde het niet. 

Sociale woningen

,,Maar er is wel wat in gang gezet, de discussie is aangezwengeld. Het is nu duidelijk dat de Staten ook actie wensen. We zijn niet met lege handen naar huis gegaan,” reageert Mooiman. ,,Bleizo loopt vertraging op maar het blijft een mooi gebied waar ruimte is voor duizenden woningen, waarvan een flink deel betaalbaar en sociaal. Lansingerland heeft die ook nodig om de doelstellingen sociale woningbouw te halen. De woningnood is hoog en Bleizo biedt de kans om snel te bouwen. De eerste paal zou in 2024 de grond in kunnen.”

De PVV’er, een verklaard tegenstander van windmolens op land, snapt niet waarom de provincie zo’n punt maakt van Bleizo als windmolenlocatie. ,,De doelstellingen voor windenergie in Zuid-Holland zijn al lang gehaald. Bovendien: er zijn geen exploitanten te vinden voor deze molens. De gemeenten willen best werken aan hun energieopgave maar op andere locaties en mogelijk op een andere manier dan windenergie. Lansingerland heeft al drie andere plekken voor die turbines in onderzoek.”

BRON:

https://www.ad.nl/zoetermeer/duizenden-woningen-op-bleizo-komen-er-maar-provincie-moet-eerst-windmolen-probleem-oplossen~a9bfa7a9/

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij sturen geregeld nieuwsbrieven om onze achterban op de hoogte te houden van nieuws & ontwikkelingen. Wilt u ook op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief door op onderstaande link te klikken.

Volg ons op...